måndag 10 maj 2010

Veckans Vintips - Jag frestar med rött grillavin oxo


Hej igen

Kan ju inte bara komma med vita urgoda sötnosar, inte när det stundar till "långhelg" så det kanske finns en o annan som tänkte grilla och varför då inte ha en annan spanjor, en betydligt mulligare sådan, nämligen GR-174, en härlig priorat. Denna är ung, tuff och stöddig, mår bra att luftas innan, gärna upphälld i karaff någon/några timmar.

GR-174 2007 (nr 2770)
Land Spanien
Kostar: 119 kr
Distrikt Priorat
Alkoholhalt 15,0 %
Mörk, röd färg.
Doft och smak är mycket nyanserad och kryddig med inslag av fat, körsbär, plommon, örter, choklad och lakrits.
Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror 35% garnatxa, 35% cabernet sauvignon och 30% carinyena.
Provad årgång 2008
Producent Casa Gran del Siurana
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
Jordart/jordmån Mager skifferhaltig stenjord, lokalt kallad llicorella.
Lagring Hälften av vinet lagrades i nio månader på franska ekfat.
Odlingsområde Priorato ligger 15 mil sydväst om Barcelona i Katalonien.
Skörd Manuell. Avkastningen var cirka 35 hektoliter per hektar.
Producentbeskrivning Namnet GR-174 kommer från den väg som går genom området. Vinmakare är Moritz Kroning.

Vinifiering Jäsning och skalmaceration med automatisk överpumpning.
Övrigt Ett priorkloster som fick namnet Priorat de Scala Dei anlades i bergstrakterna för cirka tusen år sen, varav distriktet har fått sitt namn. Priorat fick DO-status (Denominación de Origen) 1954. Distriktet omfattar drygt 1 800 hektar vingårdar.




Inga kommentarer: