torsdag 29 april 2010

Veckans Vintips - Vin för under 50-lappen, finns det?

Hej mina vinvänner

Nu har familjen Malmgren varit på vinmässa igen, provat, provat och åter provat. Fanns hur mycket som helst och det gällde att vara selektiv för att hinna hitta fram till det som vi faktiskt ville testa. Och så provar vi ett 49 kronors vin?? Ja varför inte.

Detta italienska vin är framställt i Italien (ja vart annars?) men sedan slutar alla likheter för när det är dags att börja tappa upp på flaska så bulktappas detta i STORA baginbox, tänk miljontals liter och så fraktas det i bulk upp till Sverige, närmare bestämt Simrishamn. Där finns det nämligen en ultramodern anläggning för att ta emot detta och härtappa det på flaska innan det ska ut till konsument. Därav är en av skälen till att priset är så lågt, flasktransport är en mycket stor del av vinpriset ut till konsument.

Så hur smakar det då? Jo helt förträffligt, ja inget hundrakronors vin förståss men helt ok. Kanske nu till grillsäsongen, valborg o en härlig biff med en maffig grönsallad och lite vitlökssmör och så Palazzo till.

Palazzo Rosso 2008 (nr 2009)
Kostar 49 kr
Land Italien
Distrikt Apulien
Alkoholhalt 13,5 %

Mörk, rödblå färg.
Doften är ungdomlig, bärig, aningen bränd med inslag av fat, blåbär, körsbär, choklad, örter och vanilj. I munnen får man en ngdomlig, bärig, aningen bränd smak med inslag av fat, blåbär, slånbär, kryddor och vanilj.
Användning Serveras vid cirka 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött.

Mer fakta om drycken
Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror 34% negroamaro, 33% primitivo och 33% sangiovese.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-02-01
Producent Nordic Sea Winery
Sockerhalt 5 gram/liter
Jordart/jordmån
Lagring En tredjedel del av vinet lagrades på andragångsfyllda franska ekfat i ett halvår. Resterande del vilade på ståltankar.
Odlingsområde Apulien, eller Puglia som regionen heter på italienska, ligger på den syditalienska klacken. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar runt staden Brindisi.
Vinifiering De olika druvsorterna vinifierades separat. Den slutliga blandningen gjordes efter att vinet lagrats.

Så smaklig spis och härlig vinupplevelse

Inga kommentarer: