onsdag 24 mars 2010

Veckans Vintips - Vitt från USA, varför inte?


Hej vinvänner

Jag ger mig inte, jag vill dricka vita härliga viner och på detta sätt hjälpa sommaren bekämpa denna fruktansvärt långa o tråkiga vinter. Skämt å sido men Veckans Vintips har en röd broder som vi testat förut och var helt otrolig, en fruktig aromatisk och intressant Petite Sirah som inte kostade skjortan. Så när vi fick chansen att prova vita syrran så kunde vi inte motstå och ja, den är precis lika spännande.

McManis Viognier 2008 (nr 6290)
Kostar: 89 kronor
Land USA
Distrikt Kalifornien
Alkoholhalt 13,5 %
Ljusgul färg.
Fruktig doft med inslag av fat, aprikos, nätmelon, nötter och vita blommor.
Torr, fruktig smak med inslag aprikos, nätmelon, vita blommor, nötter och lime.

Användning Serveras vid cirka 8°C till exotiskt kryddade rätter av fisk eller ljust kött, gärna med inslag av tropisk frukt.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Viognier.
Provad årgång 2008
Producent McManis Family Vineyards
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
Odlingsområde Kalifornien, på USAs västkust.
Producentbeskrivning Familjen McManis har odlat druvor sedan 1938. McManis Family Vineyards startades 1990 av makarna Ron och Jamie McManis. McManis säljer största delen av sina druvor, men behåller en del för den egna produktionen. Man förfogar över drygt 800 hektar vingårdar. Vinmakare är Mike Robustelli.

Tillverkning
Vinifiering Jäsning på ståltank.
Övrigt Nittio procent av allt vin som tillverkas i USA kommer från Kalifornien. Delstatens vinodlingar upptar mer än 210 000 hektar. Drygt fyrtio procent av produktionen är vitt vin. Viognier odlades tidigare nästan enbart i norra Rhône. Idag har druvan spritt sig till många delar av världen.

Inga kommentarer: