onsdag 22 juli 2009

Resa med Cinderella Juli - Vita viner

Så var det dags att åka med Vikings Vinbars båt igen, ska bli spännande och se om utbudet har förändrats något sedan i januari. Nja, jo något vin var väl utbytt, och lite andra årgångar, men till det stora hela var det samma sortiment som tidigare, lite trist.


Vitt först
Les Vaucopins, Chablis, Premier Cru, årgång 2007, Frankrike och producent är Domaine Long-Depaquit
Denna hade vi tidigare då i Januari, och då var årgång 06 och nu alltså ändrat så hur skulle detta bli?, svaret kom snabbt, trist och tråkigt, 06 är en bättre årgång men detta vin hade tappat allt.
Doften var visserligen stram med hyfsad syra, frisk ton och lite mineral, och om man ansträngde sig rejält så fanns vissa toner av smörkola.
Smaken, supertrist, torrt, strävt, fatkaraktär i negativ bemärkelse. Nej inget alls för oss.


Poully-Fuissé, årgång 2007, Frankike och producent är Faively
Även detta var årgångsbyte och tänk nu gick det bättre....
Doften var härligt kryddig, fruktig med aning av parfym och faktiskt petrolium, vi hittade även blommor, fetma och nötter. Härligt......
Smaken var även den mycket bra, med syra, petrolium, frisk och stram med en härlig fruktsötma/syra.


Sen var det spännande Kalle i vinbaren lät oss prova en Chablis 05, en Laroche som varit öppnad i 10 dagar!!! skruvkork men iaf!!!!. Det var Les Blanchots och det ska ju inte vara drickbart eller hur.
Doften: sträv, otroligt sträv för att varit så exponerad för luft, mycket mineral, smör, lite kola, och härlig frukt och syra. Kanon helt enkelt.

Smaken då, vad hade egentligen hänt under dessa 10 dagar, nja ingenting faktiskt.
Det var smör, kola, exotiska frukter med härlig nötsmak och underbar syra. Köp hem och lagra.


Nästa vin är en mycket speciell Zind-Huimbreicht, Riesling Thann, årgång 2007, Frankrike
Det finns totalt 1500 numrerade flaskor och de görs endast för Viking Line, när de är slut så är de.
Doften var sötfruktig, exotisk och påminner om dessert, vinet är alltså torrt men med en hög sötma i sin karaktär, utan att det blir för mycket.
Smaken, och här kommer då helt andra inslag... fetfruktig, restsötma, men helt torrt och mycket hög syra. Mycket trevligt vin och vi köpte med oss ett par stycken, A tog in detta vin till sin förrätt när hon märkte att Masi Osar inte skulle passa med salladstillbehören på sin Carpaccio.


En till Zind, Gewurtztraminer, årgång 2007, Frankrike.
Härlig underbar frukt i doften, med karameller, parfym, starkt och strävt, stramt med mycket petrolium och kalkhet med en härlig smörig fet doft. Underbart var förnamnet.
Smaken då, kraftig, oljig, söt med exotiska frukter, koncentrerad och hög syra, men smörigt med härlig petrolium en lång härlig eftersmak. Ohhhh vilket underbart vin. P hade faktiskt detta vin till sin förrätt som var Lufttorkat ankbröst med lammpaté, otroligt fantastisk kombination.

Inga kommentarer: